sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Voluntariatul vazut de fostul vicepresedinte al CJ Prahova




Voluntariatul, societatea civilă şi dezvoltarea comunitară în Prahova

Pentru a putea vorbi de cele trei elemente fundamentale formării unei stări de bine în societatea modernă este necesar să plecăm de la definiţa acestora:
Voluntariatul: este activitatea de interes public, desfăşurată din proprie initiativă, de orice persoana fízică, în folosul altora, fără a primi o contraprestaţie materială; activitatea de interes public este activitatea desfăşurată în domenii cum sunt: asistenţa şi serviciile sociale, protecţia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învăţământ, ştiinţific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecţie a mediului, social, comunitar şi altele asemenea.
Societatea civilă: este o noţiune care descrie forme asociative de tip apolitic şi care nu sunt părţi ale unei instituţii fundamentale ale statului sau ale sectorului de afaceri.
Dezvoltarea comunitară: este un proces ale cărui trăsături principale sunt continuitate, durată în timp, rezultate vizibile imediat, dar mai ales pe termen lung.
În judeţul Prahova, aceşti trei factori au trecut uşor, uşor de la stadiul de concept la cel de proces. Se întâmplă şi, asta face ca rezultatele să apară, destul de timid, în acest  moment, dar mult mai vizibile decât acum ceva timp.
Revenind la conceptul de societate civilă, nu putem să nu remarcăm dezvoltarea mediului asociativ. Într-o perioadă profund marcată de criza economică, filantropia şi spiritul voluntariatului au reuşit performanţa de a produce rezultate deloc de neglijat. Grupate în două federaţii, asociaţiile şi fundaţiile din Prahova devin un actor important pe scena progresului societăţii civile. Numărul persoanelor ce-şi doresc să devină membre ale structurilor asociative creşte şi, la fel, şi numărul celor ce-şi doresc să se implice în acţiuni de voluntariat.
Structuri asociative reprezentative la nivel naţional s-au implicat în rezolvarea unor probleme din judeţul Prahova şi, nu o dată, am participat la acţiuni care-şi atingeau de fiecare dată scopul.
Voluntariatul este o soluţie pentru dezvoltarea stării de bine. Din păcate, reminiscenţele trecutului fac să fie confundată cu munca voluntară. Diferenţa o face una din valorile câştigate odată cu democraţia: libertatea de a alege. Şi, daca vrei, poţi să participi, dacă nu, atunci nu te poate obliga nimeni.
Este minunat însă, să vezi cum în urma sacrificiului tău, societatea păşeşte pe drumul normalităţii şi al formării unei societăţi aşa cum ne-o dorim.

Jr. Florin Auraş DRAGOMIR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu